Hyppää sisältöön

Tuotekehitys varmistaa kalanrehujen laadun

11.04.2024

Fennoaqua on kehittänyt ja valmistanut kalanrehuja jo vuodesta 1982. Alusta asti olemme panostaneet innovatiivisiin, kalojen hyvinvointia edistäviin rehuihin, jotka ottavat huomioon myös pohjoisen ympäristön ja kestävän kehityksen vaatimukset. Toimiminen osana Alltech-konsernia on tuonut tuotekehitykseen lisää mahdollisuuksia. Yhteistyön tuloksena valikoimissamme ovat uudet Vital- ja Vital Plus -lisäarvopaketit.

Fennoaquan tuotekehityksen Antti Hänninen ja Olle Lerche tutkimassa rehuerää
Fennoaquan tuotekehityksessä työskentelevät Antti Hänninen ja Knut-Olof ”Olle” Lerche. Lerche on työskennellyt Fennoaqualla jo vuodesta 2007, ja sitä ennen 18 vuotta vesiviljelyn opettajana, joten kalankasvatuksen käytännön työ on tuttua. Hännisellä Fennoaqua-vuosia on takana 2,5, ja aikaisemmin hän työskenteli useamman vuoden Norjassa ja Skotlannissa kalanrehujen parissa prosessi-insinöörinä.

Tuotekehityksen arkeen kuuluu rehureseptien kehittämistä ja ylläpitoa raaka-aine-erien tai -toimittajien vaihtuessa sekä mahdollisiin tuleviin raaka-aineisiin tutustumista yhdessä hankintaosaston kanssa.

– Lisäksi seuraamme tarkasti maailmalla tehtyjä tutkimuksia ja tieteellisiä julkaisuja, ja parannamme jatkuvasti rehuja, kun saamme uutta tietoa, Lerche kertoo.

Hänninen on tuotekehityksen laatupäällikkö. Hänen työhönsä kuuluu varmistaa, että jokaisessa tuotteessa on oikea sisältö: raaka-aineet, ravinteet ja lisäarvopaketit. Lisäksi varmistetaan, että jokainen asiakkaalle lähtevä tuotantoerä täyttää vaaditut speksit rehun fyysisen laadun suhteen. Työpäivä alkaa yleensä edellisen vuorokauden tuotantoerien laaduntarkastuksella.

– Tuotteen laatua mitataan usealla parametrillä. Olennaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi kestävyys, ravintosisältö kuten proteiini ja rasva, kosteus, kelluvuus/uppoavuus ja pelletin koko, Hänninen listaa.

Tuotekehityksessä päivään kuuluu vaihtelevasti kokouksia hankinnan, myynnin, tuotannon, asiakkaiden, raaka-ainetoimittajien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Fennoaquan siirtyminen osaksi Alltech-konsernia on tuonut työhön lisää kansainvälisyyttä, työkavereita ja osaamista. Esimerkiksi hollantilaisen sisaryhtiön Alltech Coppensin tuotekehityksen kanssa pidetään yhteyttä viikoittain, suunnitellaan tulevia testejä kuten raaka-aineiden sulavuuskokeita, ja jaetaan ja hyödynnetään tutkimustietoa molemmin puolin.

Entistä suuremmat resurssit tuotekehitykseen

Alltech-konserniin kuuluminen on tuonut konkreettisia etuja Fennoaquan tuotekehitykselle. Esimerkiksi Alltech Coppensin Hollannissa sijaitseva tutkimuslaitos Aqua Centre (ACAC) ja sen resurssit ovat käytettävissämme kuin meillä olisi oma, sisäinen tutkimuslaitos. Laajempi osaaminen ja monipuolisemmat tutkimusresurssit hyödyttävät suoraan asiakkaitamme, joille voimme kehittää entistä parempia tuotteita.

ACAC tekee käytännönläheistä, soveltavaa tutkimusta kalanviljelyn alalla. Viimeisen viidentoista vuoden aikana keskuksessa on tehty satoja tutkimuksia muun muassa kalojen ruoansulatustoiminnasta ja energia-aineenvaihdunnasta, eri kalalajien vaatimuksista ja niille optimaalisesta rehutasosta. Lisäksi keskuksessa on kehitetty tuotteita, materiaaleja, lisäaineita ja esimerkiksi kalajauhoa ja kalaöljyä korvaavia raaka-aineita. ACAC:ssa rehuja ja reseptejä on mahdollisuus testata aidonkaltaisissa olosuhteissa ja oikeilla kaloilla.

ACAC:n tutkimusten lähtökohtana on aina neljä P:tä, jotka myös Fennoaqua allekirjoittaa:

  • Palatability: rehun täytyy olla kaloille maistuvaa
  • Performance: rehun täytyy varmistaa kalojen kasvu ja hyvinvointi
  • Pollution control: kalojen ulosteista aiheutuvan saastumisen vähentäminen
  • Planet: kalankasvatuksen aiheuttama haitta ympäristölle minimiin

ACAC:sta voit lukea lisää täältä (englanniksi).

Uudet lisäarvopaketit Vital ja Vital Plus kalojen kasvun ja hyvinvoinnin maksimointiin

Yhteistyö Alltech Coppensin tuotekehitysosaston kanssa on jo tuonut valikoimiimme Vital- ja Vital Plus -lisäarvopaketit. Ne maksimoivat kalojen lisäkasvun ja hyvinvoinnin sekä kaloista saadun tuoton. Lisäarvopaketeissa on Aquate-esiseos, korkea C- ja E-vitamiinipitoisuus ja Top3-hyvinvointipaketti. Vital Plus on suunnattu pienemmille kalalajeille ja sisältää lisäksi lyhyitä ja keskipitkiä orgaanisia happoja ja luontaisia öljyjä vastustuskykyyn.

– Vital-rehujen Aquate-esiseos on hyvä terveyspaketti, joka stimuloi kalojen immuunijärjestelmää ja edistää suolistoterveyttä. Seoksen orgaaniset mineraalit imeytyvät hyvin ja ovat kalan hyvinvoinnin kannalta monella tavalla tärkeitä, Lerche sanoo.

Tutustu lisäarvopaketteihin tarkemmin:

Vital-lisäarvopaketti

Vital Plus -lisäarvopaketti

 

Haku