Hyppää sisältöön

Myynti ja logistiikka ovat vahva linkki tuotannon ja asiakkaiden välillä

05.07.2024

Innovatiivinen kehitystyö ja tarkat laatukriteerit varmistavat Alltech Fennoaquan kalanrehun huippulaadun, mutta valmis tuote ei liiku itsestään linjastolta asiakkaille. Thomas Ginström, Aleksei Ivanov ja Emil Österberg varmistavat, että oikea tuote löytää oikean asiakkaan.

Alltech Fennoaquan tuotteiden matka Raision tehtaalta kalankasvattajille vaatii tarkkaa suunnittelua ja valmiutta joustaa tarvittaessa. Myynti ja logistiikka yhdistävät tuotteet ja asiakkaat toisiinsa niin, että asiakas saa tuotteen kilpailukykyiseen hintaan ja voi luottaa toimituksen saapuvan luvattuun aikaan.

Myyntijohtaja Thomas Ginströmin monipuoliseen työhön kuuluu varsinaisen myynnin ja sen suunnittelun lisäksi tuotevalikoiman hallinta ja tuotteiden hinnoittelu eri markkinoille. Hän johtaa yhteensä kuuden hengen myynti- ja markkinointitiimiä, jonka muista jäsenistä kolme työskentelee Suomessa, yksi Ruotsissa ja yksi Puolassa.

– Englannin kieltä tulee nykyään käytettyä paljon, ja sehän sopii, sillä mukavien kollegoiden kanssa juttelee mielellään! Meillä on kaikissa maissa hieno tekemisen meininki, olemme voineet laajentaa asiakkaille tarjottujen tuotteiden valikoimaa Alltechin vaihtoehdoilla ja myös saada omia tuotteitamme laajemmille markkinoille.

Ginström on ollut Raisiossa myyjänä jo 26 vuoden ajan. Hän aloitti naudanrehutuotteiden kaupalla, ensin puhelinmyynnin puolella ja sitten myyntiedustajana. Vuonna 2012 silloinen kalanrehuliiketoiminnan johtaja Erik Norrgård oli eläköitymässä ja kysyi, haluaisiko Ginström siirtyä myymään kalanrehua.

– Halusin, ja sillä tiellä ollaan edelleen, Ginström naurahtaa.

Myynnin vuosikello pitää työn kiinnostavana

Tyypillistä työpäivää ei myynnin puolella ole, sillä Ginström kertoo jo pelkästään vuodenaikojen vaikuttavan työtehtäviin.

– Kevät on myynnin kannalta kiireisintä sesonkia, sillä silloin esitellään kauden uutuudet ja annetaan tarjouksia. Kevät kuluu paljolti reissussa, sillä käymme asiakkaidemme luona paikan päällä ja osallistumme erilaisiin tilaisuuksiin. Kesällä asiakaskäynnit ja muu asiakaspalvelu ovat tärkeässä roolissa, kuten myös kalojen kasvuseuranta.

Syksyllä ja talvella on aikaa tarkastella toiminnan tuloksia ja valmistautua tulevaan.

– Syksyn tullen perkaamme kevään ja kesän saavutuksia käymällä läpi kasvutuloksia ja asiakkailta saatua palautetta. Otamme vastaan niin risuja kuin ruusuja, jotka ovat molemmat tärkeitä toiminnan kehittämisen kannalta. Talvella on aikaa ottaa edellisen kauden opit tarkasteluun ja suunnitella tulevaa toimintaa. Käymme myös lävitse myyntimateriaaleja ja muita tuotteisiin liittyviä tietoja.

Logistiikka varmistaa tuotteen perille asti

Myynnin jälkeen on vielä yksi tärkeä askel, ennen kuin asiakkaat saavat tilaamansa tuotteet. Supply Chain Manager Aleksei Ivanov ja kausiapulainen Emil Österberg varmistavat, että Fennoaquan tilaus- ja toimitusketju linkittyvät tehokkaasti ja joustavasti.

Kausiapulainen Emil Österberg ja Supply Chain Manager Aleksei Ivanov.

Ivanov tuli aikoinaan Raisioon kesätöihin vuonna 2013 vientiassistentiksi, ja jäi taloon siirtyen myöhemmin aluevientipäälliköksi vastuualueinaan Venäjä, muut IVY-maat ja Baltia. Vuodesta 2018 lähtien Ivanov on keskittynyt vain kalanrehuihin.

– Ukrainan sota lopetti viennin kolmansiin maihin. Poikkeustilanteessa tilaus-toimitusketju tuli tutuksi, ja vuodesta 2023 olen ollut nykyisessä roolissani vastaamassa ketjun kokonaisvaltaisesta hallinnasta. Nyt herättelemme vanhoja kontakteja Armeniassa ja Kirgisiassa, joihin emme ole toimittaneet pariin vuoteen, eli toimin näiden alueiden vastuuhenkilönä vientimyynnissä.

Ivanov kiittää Alltechin yhteistyötä, joka avasi suomalaiselle kalanrehulle ovet maailmalle.

– Yhteistyömme Alltech Coppensin rehutehtaan kanssa lähti heti alusta asti mutkattomasti eteenpäin. Aivan kuin elämäämme olisi tullut ennestään tuntematon isoveli! Alltechin myötä meille on tullut kyselyitä ja mahdollisuuksia maista, joihin emme olisi omin päin lähteneet. Myös omat ympäristöystävälliset tuotteemme ovat herättäneet kiinnostusta Keski-Euroopassa.

Ivanovin monipuoliseen työhön kuuluu hintaneuvotteluita sekä rahdintarjoajien ja reittien kilpailuttamista, jotta asiakas saa oikean määrän haluamaansa rehua toivottuun aikaan.

– Suomi on logistiikan kannalta saari, joten rehun kuljettamisen kustannukset korostuvat, kun niitä viedään maan ulkopuolelle. Asiakastyön kannalta tärkeintä on huolehtia kuljetusten kilpailukykyisestä hinnasta ja luotettavuudesta, sillä kala syö joka päivä ja rehun on oltava perillä ajoissa.

Työpäivään kuuluu myös tilausten vastaanottamista, kuljetusten suunnittelua ja toiminnan koordinointia tuotannon kanssa. Ivanov kuitenkin toteaa, että tyypillistä työpäivää ei ole.

– Vaikka suunnittelet jotain aamulla, todennäköisesti tulet tekemään jotain ihan muuta. Priorisointitaidot korostuvat hektisessä ympäristössä. Toimitamme tuotteitamme nyt yli kymmeneen eri maahan, joten palloja on ilmassa tarpeeksi.

Arvokasta kokemusta hyvässä seurassa

Myös sesonkiapuna työskentelevä Emil Österberg on huomannut, että rutiineista huolimatta jokainen päivä on yllätyksiä täynnä. Österberg työskentelee Fennoaqualla tilaus-toimitusketjun hallinnassa ja huolehtii Ivanovin kanssa, että asiakkaat saavat tuotteensa sovittuun päivään mennessä.

– Tilaukset saapuvat yleensä myyjiltä tai suoraan asiakkailta, jonka jälkeen ne syötetään meidän ERP-järjestelmäämme. Sen jälkeen alamme varailemaan kuljetuksia tilauksille. Rutiinien lisäksi tilaukset saattavat vaatia hyvinkin nopeaa reagointia, mikä pitää ainakin minut jatkuvasti varpaillani. Toisaalta yllätyksellisyys tekee työstä myös haastavaa ja mielekästä!

Österberg tuli alun perin taloon vuonna 2020 tuotannon sesonkiapulaiseksi pakkaamoon. Kolme kesää pakkaamotyötä loi hyvän pohjan nykyiselle työlle, sillä siinä tuotteen eri valmistus- ja toimitusvaiheet tulivat tutuksi. Nykyisessä työssään hän on ollut muutaman kuukauden ajan.

– Tässä työssä kaikki on minulle vielä suhteellisen uutta, sillä se eroaa aika paljon aikaisemmista hommistani tuotannon puolella. Jo lyhyessä ajassa tilaus-toimitusketju on tarjonnut paljon haasteita ja oppeja, mikä on tehnyt työstä myös erittäin mieluisaa.

Nykyinen työ sopii hyvin osaksi Österbergin myynti-insinööriopintoja Turun AMK:ssa.

– On erittäin arvokasta oppia asioita käytännössä eikä vain koulun penkillä. Ja itse työn lisäksi parasta Fennoaqualla ovat aivan mahtavat työkaverit!

Haku